Terwijl ik terug denk aan dit recept, komen de warme feest gedachtes weer in mij naar boven. Dit heerlijke kaneel brood stond namelijk bij ons tijdens het kerstontbijt op tafel. Iedereen kon er stukjes van mee plukken, zelfs mijn jongere zusje die niet zo lekker was tijdens de kerstdagen. Want ja, zeg nou zelf… zo iets lekkers kan toch niemand laten staan!
Wat heb je nodig?
- 500 gr bloem + extra
- 50 + 150 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje gedroogde gist
- Zout
- 150 ml melk
- 50 + 100 + extra gr zachte boter
- 2 eieren
- kaneel
Bereiding:
Mix de 500 gr bloem, met 50 gr suiker, de vanillesuiker, gist en een snufje zout door elkaar. Verwarm de melk, en giet deze samen met 50 gr boter en de eieren bij het bloemmengsel. Kneed dit vervolgens ongeveer 8 minuten met deeghaken, of met je handen(succes!), zodat een bal ontstaat. Laat dit met een theedoek over de kom 1 uur lang op een warme plek staan.
Vet een cakevorm in met boter. Meng de 150 gram suiker met (lekker veel) kaneel. Kneed het gerezen deeg kort door elkaar, en rol het vervolgens uit op een met bloem bestoven tafel. Rol het ongeveer tot een dikte van een halve cm. Smeer hier de 100 gram zachte boter op uit en strooi het suikerkaneel mengsel er overheen.
Snijd gelijkmatige vierkantjes van ongeveer 6 bij 6 cm. Zet de cakevorm op zijn kortste zijkant. Nu kun je er één voor één de plakjes in stapelen. Laat weer voor 30 minuten op een warme plek oprijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.
Bak het brood in 30-40 minuten af (eventueel met een stuk aluminium er boven op als hij te bruin wordt. Laat hem 30 minuten in de vorm rusten voordat je het kaneelbrood eruit haalt. En dan kun je hem nu lekker met zijn alle uit elkaar trekken!
Dit ziet er echt heel lekker en leuk uit! Denk dat ik het met Pasen ga uitproberen 🙂
Hihi dat zeker! Waarschijnlijk ga ik hem met pasen ook weer maken, maar dan een net iets andere versie met besjes/jam! Laat je me weten dan hoe je hem vond??
Oo dat is lekker deze ga ik zeker maken met mijn zoon en die houd van brood met kaneel.
Oh haha! Daar kan ik je zoon helemaal mee instemmen!! hmmm heerlijk, en vooral die geur van het bakken!
geweldig daar kan ik niet van af blijven en zeker de randjes niet die zijn zo lekker.
Jaaaa precies! Dat is het lastigst….
Oh die heb ik ook al veel gemaakt. Echt lekker en een favoriet hier!
Ik ga hem ook nog zeker vaker maken! Yammie!
Hij ziet er erg lekker, maar ook gezellig uit! Echt een brood voor een feestelijke dag.
Hij was dus perfect voor kerstmis!!
Ook lekker om er appeltjes tussen te doen mmmm
Dat ga ik een keer doen! Lijkt me super!!