Gods, wat ben ik trots op mezelf! Na het horen van al jullie reacties krijg ik het gevoel dat het allemaal de moeite waard is. Ik zie er steeds meer “bezoekers” bij komen. Zelfs mensen uit het verre buitenland! En dan bedoel ik niet alleen mensen uit Nederland én Duitsland. Na het succes van de eerste Malteser taart dacht ik meteen aan het posten van het volgende, dus ik ga weer snel aan de slag met typen! De december maand is dan helaas al wel voorbij, maar het is nog steeds wintertijd. Rond sinterklaas hoort bij onze familie altijd chocolade borstplaat. Dus dit jaar ook weer, ook al vieren ze in Duitsland geen sinterklaas… Het kost een hoop werk en tijd, maar dan heb je ook zeker iets! Het oude kookboek van tante Dina komt hier speciaal tevoorschijn voor het recept. Klaar om te beginnen met het chocolade suikerwerk.
Wat heb je nodig?
De bedoeling van borstplaat is dat het hard word. Eerst maak je warme vloeistof van melk en suiker en andere dingen. Deze vloeistof wordt dan steeds dikker en dikker, tot dat het uiteindelijk dik genoeg is om over te gieten en hard te laten worden. Wij gebruiken hiervoor ijzeren hartjes vormen waar we het in gieten. Maar als je andere vormpjes hebt is dat ook prima natuurlijk! Voor het beslag heb je een hoge grote pan nodig. Door het verwarmen van melk schuimt het omhoog namelijk. Verder heb je nog een plaat met bakpapier nodig en een hoooooop geduld!
Voor ± 6 stuks
- 500 g suiker
- 1.5 dl melk
- 1.25 dl slagroom
- 37 g cacaomassa (pure reep)
Bereiding
Zorg dat alle ingrediënten goed afgemeten zijn, hier heb je later geen tijd meer voor namelijk. Giet daarna in de hoge pan de melk en suiker. Roer goed door met een houten lepel, ijzeren kan ook maar dat is niet handig vast te houden omdat die warm wordt na een tijdje. Zet de pan op het vuur en blijf goed roeren tot dat het begint te koken. Goed roeren is heel belangrijk anders brand de melk aan! Als de melk kookt begint het hoog te schuimen. Gooi er dan de gebroken stukken chocola en de slagroom bij, blijf goed roeren. Vervolgens moet je het mengsel ongeveer 25 minuten lang, zachtjes laten inkoken. Je ziet het glanzend worden. Leg de hartjes vormen op een schaal/plaat met bakpapier. Als het mengsel dikker wordt giet je het over in de vormpjes. Laat het goed hard worden en verwijder daarna de vormpjes. Nu is de chocolade borstplaat klaar om opgegeten te worden!
Tip: borstplaat is ook heel erg leuk om als cadeautje aan iemand te geven als verrassing!
Erg leuk en lekker om kado te krijgen! Hij was ook dit jaar weer goed gelukt noor! Leuke site heb je gemaakt, zo kunnen we op de hoogte blijven van jou bakkunsten:-)
Hihi wat ben ik trots op je! 🙂 Je bent goed op weg. Volgende keer gaan we de site nog veel mooier maken! <3
Hoi Noor,
Mooie foto’s. Je taart en borstplaat zijn echte kunstwerkjes. Veel plezier met je site! xx Sanne (Kruidenrek)
Dankjewel voor je bezoekje aan mijn blog!
xx Noor
Noor bedankt voor het mooie hart dat ik via oma heb gekregen. Het smaakte heerlijk. Grtjes uit holland
Dankjewel! Gelukkig vond je hem lekker! Groetjes uit het koude Duitsland