Yoghurt Taart

yoghurt-taart-4

Eindelijk ben ik dan 19 jaar geworden, ik voel me ook meteen een stuk ouder, haha! Heb wel een hele gezellige verjaardag hier gehad. Ik heb met vriendinnen van hier een heerlijke high-tea gedaan, was echt verrukkelijk! Maar op mijn verjaardag zelf was het natuurlijk ook super gezellig! Op vrijdag morgen werd ik wakker gemaakt door mijn familie met cadeautjes en toen mocht ik lekker naar school, waar ik ontzettend veel felicitaties van iedereen kreeg. Na school kwam ik thuis en hingen er overal ballonnen en slingers. Natuurlijk hoorde er ook een stukje taart bij mijn verjaardag: de yoghurt taart! Als klein kind was ik altijd al gek geweest op deze taart, dus deze maakte mijn dag compleet! Met kaarsjes erin (die door de wind de hele tijd uitgeblazen werden) voelde ik me die dag helemaal jarig!

yoghurt-taart-1

Wat heb je nodig?

  • 1 Kant en klare cake.
  • 1 blik vlaaivulling (bramen, kersen, bosvruchten)
  • 500 gram volle yoghurt
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 pakjes vanille suiker
  • 10 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom

yoghurt-taart-2

Bereiding:
Beleg de bodem van de taart vol met in plakjes gesneden cake. Zorg dat het goed tegen elkaar aan zit zodat er later geen crème doorheen loopt.yoghurt-taart-3

Klop in een kom de yoghurt, suiker en vanille suiker en zet dit dan even apart. Week de gelatine volgens de gebruiksaanwijzingen. Open het blik met de vruchten, voeg 150 ml water hieraan toe en meng het door elkaar met een lepel. Neem wat vloeistof van dit mengsel in een pannetje en verwarm dat op het vuur. Knijp de geweekte gelatine uit en voeg dat aan de warme vloeistof. Laat het afkoelen. En roer het door de over gebleven vruchten.

Klop de slagroom stijf en schep het yoghurtmengsel er doorheen en de vruchten met gelatine. Niet mixen. Giet het beslag over de  cake bodem heen en smeer de bovenkant plat. Laat het goed opstijven in de koelkast.

yoghurt-taart-4

Ik heb er vervolgens nog een laag geklopte slagroom overheen gesmeerd en afgewerkt met verse framboosjes. Zo zag hij er samen met de kaarsjes  nog feestelijker uit!

yoghurt-taart-5

Schuim Nougatine Taart

schuim-4

Een tijdje geleden waren twee vriendinnetjes van mij voor het eerst naar mijn nieuwe huis in Duitsland komen kijken.  Elke en Marieke waren samen met de auto mijn kant op gereden op een zondag. Na dat ik een rondleiding van ons mooie huisje had gegeven, moest ik ze natuurlijk verwelkomen met een lekker stukje taart! Aangezien dat een soort traditie van mij is. Ik had een taart gemaakt die ik zelf heerlijk vond, maar nog nooit gemaakt heb, de schuim nougatine taart. We hebben hem lekker met zijn allen opgepeuzeld en nog een hele dag lekker in het zonnetje kunnen na genieten!  Ik vond het super gezellig meiden!

Het maken van de taart heeft me ook een hoop plezier gegeven. Lisa, de vriendin van me broer, heeft me er erg veel mee geholpen. Mijn broer zelf heeft nog geprobeerd 5 eidooiers naar binnen te werken, maar het is hem niet gelukt! Waardoor hij de weddenschap verloren heeft en ik nog steeds mijn 10 euro heb, hahaha! De taart is oorspronkelijk van een kennis van mijn moeder. Ooit heeft er iemand aan mijn moeder gevraagd: “Heb je deze taart bij de bijenkorf gekocht?” Dat vind ik toch wel een complimentje waaruit blijkt dat de taart verrukkelijk is!

schuim-1

Wat heb je nodig?
De taart bodems:

  • 250 gram basterdsuiker
  • 5 eiwitten
  • 1 pakje vanillesuiker

Voor de vulling:

  • halve liter slagroom
  • 10 lange vingers (in brokken)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels hazelnootpasta
  • 20-25 druppels rum

schuim-2

Bereiding:
Smeer allereerst 2 bakblikken (van 24 cm) in met boter, en bestrooi de binnenkant met poedersuiker, een beetje schudden zodat alles verdeeld is. Klop de eiwitten deels stijf en voeg dan de basterdsuiker en vanillesuiker toe. Klop zolang de suiker is opgelost. Zet daarna de bak in een bodempje warm water. Mix net zolang door tot het volledig stijf en zelfs een beetje “taai” begint te worden. Verdeel de crème over de 2 bodems en strijk het gelijkmatig uit. Zet ze nu in het midden van de oven die je dan pas op 150 graden zet (dus niet voorverwarmen).  Bak ze ongeveer een uur lang, daarna zet je de oven uit maar laat je ze nog een uur staan in dicht gelaten oven.

schuim-3

Klop voor de vulling de slagroom stijf samen met de vanillesuiker.  De helft er van apart zetten, die gebruik je later voor het insmeren van de taart. Voeg aan de overgebleven slagroom de gebrokkelde langevingers met  de 2 eetlepels hazelnootpasta, en roer dit er langzaam doorheen. Het hoeft niet helemaal gelijkmatig verdeeld te zijn.

schuim-4

Besprenkel de 2 taarten met wat druppels rum. Pak de stabielste taart als onderkant (zet hem op een schaal, of zoiets) en schep daarboven op de gemaakte vulling.  Leg vervolgens de 2e taart bodem erop. Strijk de achtergehouden slagroom erover heen. Voor de finishing touch bestrooi de taart met een beetje cacao. Et voilà! Je taart is klaar om opgegeten te worden!schuim-5

Worteltjestaart


worteltjestaart4

Er komt een konijn bij de bakker en vraagt: heeft u ook worteltjestaart?…
Iedereen kent het mopje natuurlijk wel. Maar volgens mij hebben heel veel mensen nog nooit worteltjestaart gegeten. En het is me toch een lekkere taart! Het is weer bijna lente en Pasen zit er ook alweer aan te komen. Dus het werd weer lekker tijd voor een worteltjestaart! Ook een beetje voor ons konijntje, Flappie. Flappie  heeft sinds de verhuizing bij opa en oma gewoond. Nou hebben we hier een nieuw konijnen hok gebouwd, dus ons konijn kan binnenkort weer lekker bij ons in Duitsland wonen 🙂 . Het is ook nog een beetje een gezonde taart door de lekkere worteltjes. Ik kreeg er in ieder geval geen genoeg van!

let-it-be-spring-again

Wat heb je nodig?

Voor de cake

  • 4 eieren
  • 200 gr basterdsuiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • Half zakje bakpoeder
  • 350 gr wortel
  • 1 rijpe banaan
  • 60 gr hazelnoten of walnoten

Voor de crème:

  • 25 gr boter op kamertempratuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 3 eetlepels roomkaas (Philadelphia)
  • Eventueel wortelfiguurtjes

worteltjestaart3

Bereiding:
Het belangrijkste ingrediënt in de worteltjestaart zijn natuurlijk de wortels! Laten we daar dus mee beginnen. Rasp de wortel in kleine stukjes met een rasper (of gebruik er een of andere rasp apparaat voor, maar die heb ik niet). Als je het met de hand doet, zorg ervoor dat je sterke spierballen hebt, want geloof me, het kost erg veel kracht!

Na het raspen van de wortels verwarm je de oven voor op 170 graden. Doe in een grote kom de 4 eieren, basterdsuiker en een snufje zout. Mix met de mixer alles licht en luchtig. Voeg daarna de zonnebloemolie toe, heel belangrijk is om het geheel nu met de mixer op de laagste stand te mixen. Anders gaat het schiften, en geloof me, dat wil je niet :P. Roer met een (houte) lepel de bakpoeder, bakmeel en kaneel er doorheen. Prak de banaan door de geraspte wortel. En roer dit geheel ook door het mengsel in de grote kom. At last but not least zijn de stukjes hazelnoot of

walnoot aan de beurt om door het mengsel geroerd te worden. Giet het beslag in een ingevette springvorm. En bak hem in het midden van de oven 50 minuten lang tot de bovenkant mooi bruin is.

worteltjestaart1

Als de taart is afgekoeld kun je er voor kiezen om hem zo te serveren, maar nog beter is de witte crème er overheen doen die er bij hoort. Meng daarvoor de zachte boter met poedersuiker en de 3 eetlepels roomkaas met een vork door elkaar. Als het te hard is, zet de bak dan in een bodempje warm water in de gootsteen, daar wordt het iets zachter van. Smeer het dan met de bolle kant van een lepel uit over de taart. Maak het geheel eventueel af met marsepeinen worteltjes! En tadaaaa, je worteltjestaart is klaar om op gegeten te worden!

worteltjestaart2

 

Koekjes

IMG_2478

Heb ik jullie eigenlijk al uitgelegd waar mijn blog naam voor staat, Nono’s Kitchen? Hij is niet zomaar bedacht namelijk.  Vroeger was mijn bijnaam Nono. Als mijn moeder mij kwijt was in de supermarkt hoorde ik haar altijd Nono roepen. Dat is nog steeds zo als ze mij kwijt is in de winkel. Die bijnaam doet me altijd aan leuke momenten van vroeger denken. Het volgende recept doet me ook heel erg aan vroeger denken. Op een regenachtige dag met de hele familie koekjes uitsteken en bakken, van die gezellige middagen waren dat altijd. Wie houdt er nou niet van koekjes bakken? Ik ben er in ieder geval dol op!
2012-12-21 14.34.10
Wat heb je nodig?
Ik heb dit recept gehaald uit een van de mooiste bakboeken die ik thuis heb, Cake chic van Peggy Porschen. Het is goed voor ongeveer 60 kleinere koekjes. Het hangt een beetje af van de vormpjes die je gebruikt.  Je kan er ook 25 iets grotere koekjes mee bakken.

  • 200 g boter ( op kamer temperatuur)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 400 g bloem + extra voor bestuiven

Bereiding
Daar gaan we dan! Klop met een mixer met deeghaken de zachte boter met de suiker goed door elkaar. Daarna kan je het ei er doorheen mixen. Voeg de bloem toe en klop het geheel op een lage snelheid. Het moet een deeg vormen. Vorm daarna het deeg tot een bal. Omwikkel deze met plasticfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. En dan kun je nu aan de slag! Volgens mij weet iedereen wel hoe je koekjes uit moet steken, maar toch: strooi wat bloem over een tafel of aanrechtblad. Pak een deel van het deeg en rol dat uit met een deegroller. Een tip zodat de deegroller niet vast plakt is hem een beetje insmeren met bloem. Rol hem ongeveer 3 tot 5 mm dik. Dan kun je ze uitsteken. Leg de uitgestoken vormpjes op een bakplaat met bakpapier, niet te dicht tegen elkaar aan. Bak ze ongeveer 10 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. Ik had voor mijn 60 koekjes het in 3 keer gebakken, in plaats van allemaal te gelijk.

2012-12-22 21.11.54

Tips:
Voor andere smaken koekjes kun je bijvoorbeeld vanille merg, citroen/sinaasappel rasp of cacao toevoegen aan het boter en suiker mengsel.

koekjes-2

Wat ik zelf heel erg leuk vind is het versieren van de koekjes. Je kan hier kant en klare versiersels voor gebruiken of gebruik maken van glazuur. Roer daarvoor poedersuiker met een beetje water tot een goed papje. Leuke kleurtjes kan je krijgen door er kleurstof aan toe te voegen. Maak het niet te dun. Nou kun je lekker gaan kliederen. Het geeft wel een heel mooi resultaat aan de lekkere koekjes!

koekjes-1

Voor de kersthangers koekjes die ik gemaakt heb maak je voordat je de koekjes in de oven stopt er een gat in. Ik deed dit door er een rietje in te prikken. Zorg dat het gaatje groot genoeg is zodat er een lintje door heen kan. Nu kan je ze leuk in de kerstboom hangen!

IMG_2478

Borstplaat

Gods, wat ben ik trots op mezelf! Na het horen van al jullie reacties krijg ik het gevoel dat het allemaal de moeite waard is. Ik zie er steeds meer “bezoekers” bij komen. Zelfs mensen uit het verre buitenland! En dan bedoel ik niet alleen mensen uit Nederland én Duitsland. Na het succes van de eerste Malteser taart dacht ik meteen aan het posten van het volgende, dus ik ga weer snel aan de slag met typen! De december maand is dan helaas al wel voorbij, maar het is nog steeds wintertijd. Rond sinterklaas hoort bij onze familie altijd chocolade borstplaat. Dus dit jaar ook weer, ook al vieren ze in Duitsland geen sinterklaas… Het kost een hoop werk en tijd, maar dan heb je ook zeker iets! Het oude kookboek van tante Dina komt hier speciaal tevoorschijn voor het recept. Klaar om te beginnen met het chocolade suikerwerk.

blog-foto-borstplaat-4

Wat heb je nodig?
De bedoeling van borstplaat is dat het hard word. Eerst maak je warme vloeistof van melk en suiker en andere dingen. Deze vloeistof wordt dan steeds dikker en dikker, tot dat het uiteindelijk dik genoeg is om over te gieten en hard te laten worden. Wij gebruiken hiervoor ijzeren hartjes vormen waar we het in gieten. Maar als je andere vormpjes hebt is dat ook prima natuurlijk! Voor het beslag heb je een hoge grote pan nodig. Door het verwarmen van melk schuimt het omhoog namelijk. Verder heb je nog een plaat met bakpapier nodig en een hoooooop geduld!

Voor ± 6 stuks

  • 500 g suiker
  • 1.5 dl melk
  • 1.25 dl slagroom
  • 37 g cacaomassa (pure reep)

blog-foto-borstplaat

blog-foto-borstplaat-1

Bereiding

Zorg dat alle ingrediënten goed afgemeten zijn, hier heb je later geen tijd meer voor namelijk. Giet daarna in de hoge pan de melk en suiker. Roer goed door met een houten lepel, ijzeren kan ook maar dat is niet handig vast te houden omdat die warm wordt na een tijdje. Zet de pan op het vuur en blijf goed roeren tot dat het begint te koken. Goed roeren is heel belangrijk anders brand de melk aan! Als de melk kookt begint het hoog te schuimen. Gooi er dan de gebroken stukken chocola en de slagroom bij, blijf goed roeren. Vervolgens moet je het mengsel ongeveer 25 minuten lang, zachtjes laten inkoken. Je ziet het glanzend worden. Leg de hartjes vormen op een schaal/plaat met bakpapier. Als het mengsel dikker wordt giet je het over in de vormpjes. Laat het goed hard worden en verwijder daarna de vormpjes. Nu is de chocolade borstplaat klaar om opgegeten te worden!

Tip: borstplaat is ook heel erg leuk om als cadeautje aan iemand te geven als verrassing!

blog-foto-borstplaat-2

blog-foto-borstplaat-4