schuim-4

Een tijdje geleden waren twee vriendinnetjes van mij voor het eerst naar mijn nieuwe huis in Duitsland komen kijken.  Elke en Marieke waren samen met de auto mijn kant op gereden op een zondag. Na dat ik een rondleiding van ons mooie huisje had gegeven, moest ik ze natuurlijk verwelkomen met een lekker stukje taart! Aangezien dat een soort traditie van mij is. Ik had een taart gemaakt die ik zelf heerlijk vond, maar nog nooit gemaakt heb, de schuim nougatine taart. We hebben hem lekker met zijn allen opgepeuzeld en nog een hele dag lekker in het zonnetje kunnen na genieten!  Ik vond het super gezellig meiden!

Het maken van de taart heeft me ook een hoop plezier gegeven. Lisa, de vriendin van me broer, heeft me er erg veel mee geholpen. Mijn broer zelf heeft nog geprobeerd 5 eidooiers naar binnen te werken, maar het is hem niet gelukt! Waardoor hij de weddenschap verloren heeft en ik nog steeds mijn 10 euro heb, hahaha! De taart is oorspronkelijk van een kennis van mijn moeder. Ooit heeft er iemand aan mijn moeder gevraagd: “Heb je deze taart bij de bijenkorf gekocht?” Dat vind ik toch wel een complimentje waaruit blijkt dat de taart verrukkelijk is!

schuim-1

Wat heb je nodig?
De taart bodems:

 • 250 gram basterdsuiker
 • 5 eiwitten
 • 1 pakje vanillesuiker

Voor de vulling:

 • halve liter slagroom
 • 10 lange vingers (in brokken)
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 2 eetlepels hazelnootpasta
 • 20-25 druppels rum

schuim-2

Bereiding:
Smeer allereerst 2 bakblikken (van 24 cm) in met boter, en bestrooi de binnenkant met poedersuiker, een beetje schudden zodat alles verdeeld is. Klop de eiwitten deels stijf en voeg dan de basterdsuiker en vanillesuiker toe. Klop zolang de suiker is opgelost. Zet daarna de bak in een bodempje warm water. Mix net zolang door tot het volledig stijf en zelfs een beetje “taai” begint te worden. Verdeel de crème over de 2 bodems en strijk het gelijkmatig uit. Zet ze nu in het midden van de oven die je dan pas op 150 graden zet (dus niet voorverwarmen).  Bak ze ongeveer een uur lang, daarna zet je de oven uit maar laat je ze nog een uur staan in dicht gelaten oven.

schuim-3

Klop voor de vulling de slagroom stijf samen met de vanillesuiker.  De helft er van apart zetten, die gebruik je later voor het insmeren van de taart. Voeg aan de overgebleven slagroom de gebrokkelde langevingers met  de 2 eetlepels hazelnootpasta, en roer dit er langzaam doorheen. Het hoeft niet helemaal gelijkmatig verdeeld te zijn.

schuim-4

Besprenkel de 2 taarten met wat druppels rum. Pak de stabielste taart als onderkant (zet hem op een schaal, of zoiets) en schep daarboven op de gemaakte vulling.  Leg vervolgens de 2e taart bodem erop. Strijk de achtergehouden slagroom erover heen. Voor de finishing touch bestrooi de taart met een beetje cacao. Et voilà! Je taart is klaar om opgegeten te worden!schuim-5

19 dacht op & ldquo; Schuim Nougatine Taart & rdquo;

 1. Wat een gave taart!
  Ik wil hem graag gaan maken, maar heb nog een vraagje..
  Ik heb een oven waar maar 1 ronde bakvorm in past, 2 naast elkaar gaat niet lukken helaas.
  Nu zou ik ze wel onder elkaar kunnen zetten en dan ongeveer op de helft wisselen. Zou dit ook kunnen of beter eerst de ene en dan de ander bakken?
  Wat is slimmer?

  1. Ik wens je allereerst veel succes!
   Het is niet slim om de oven wijd open te maken als je deze taart maakt, dan kunnen ze namelijk inzakken. Ik zou zeggen dat onder elkaar makkelijk gaat! Misschien dat de onderste dan niet zo bruin wordt als gewild, maar dan laat je die er iets langer instaan.

  1. Hoihoi!
   In totaal moet de taart 2 uur in de oven staan, laat staan dat je er een half uurtje over doet om het eiwit te kloppen en een half uurtje om de taart in elkaar te zetten… Dan kom je dus uit op zo’n ongeveer 3/4 uurtjes.
   Maar dan heb je ook wat lekkers op tafel staan hoor! En de rum kun je natuurlijk weglaten, gaat heel erg goed zonder.
   Ik ben benieuwd wat je van de taart vind!
   Liefs Noor

    1. hahah een luie kok ja? Gelukkig hoef je niet veel te doen als de taart 2 uur in de oven staat, dus daar heb je dan mazzel mee!!
     Laat je het me weten als je hem gemaakt hebt??

     1. Dat doe ik! Het gaat misschien nog wel even duren hoor:
      Ik ben écht lui in de keuken… makkelijk en snel bevalt me het meest. 😉 Maar… ik houd ‘m in gedachten!

 2. Ik ben er vandaag aan begonnen!! Erg hè..
  Maargoed, ik heb eindelijk de tijd gevonden!

  Ik heb ze boven elkaar in de oven staan op het moment. Ik hoop dat het zo ook lukt!
  Hoe lang kun je de taart bewaren denk je?
  En waar & hoe bewaar je hem?

  Mmm.. Ik ruik hem nu al! En hij moet nog 2uur…
  Haha. Ik kijk ernaar uit.
  Groetjes Susanne

  1. Oh wat goed!!! De meringues alleen kun je een paar dagen wel bewaren (droog). Als je de slagroom enzo er op doet dan neemt de meringue langzaam wat vocht op… dus dat is iets minder lang te bewaren. Het lekkerst is het als je de taart net voor het eten “bouwt”. Succes en alvast smakelijk!!!

 3. Mm.. Dat dacht ik al inderdaad.
  Dan kijk ik nog even hoe ik het ga doen. Ik wil hem graag het liefst zo lang mogelijk bewaren. Wil hem graag voor het pinksterweekend serveren aan onverwacht bezoek.

  Misschien ga ik het proberen met een laagje chocolade ertussen, zodat het vocht van de slagroom niet in het schuim kan trekken.

  Nu nog even een tien minuutjes wachten…

  1. Wat je misschien ook kunt doen is de taart in 2en delen. Dat je van de 2 meringues aparte taarten maakt. Dan maak je eerst de ene meringue met de slagroom, en als je dan een stukje wilt snijden, kun je eventueel 2 stukjes op elkaar zetten ofzoiets…
   Ben benieuwd hoe het uiteindelijk word en wat je er dan van vind!!

 4. Oh wat jammer om te horen dat de ene niet goed gelukt is… maar gelukkig was hij goed om te snoepen!
  Fijn dat hij toch nog enigszins gelukt is! Geniet er maar van 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *