IMG_2478

Heb ik jullie eigenlijk al uitgelegd waar mijn blog naam voor staat, Nono’s Kitchen? Hij is niet zomaar bedacht namelijk.  Vroeger was mijn bijnaam Nono. Als mijn moeder mij kwijt was in de supermarkt hoorde ik haar altijd Nono roepen. Dat is nog steeds zo als ze mij kwijt is in de winkel. Die bijnaam doet me altijd aan leuke momenten van vroeger denken. Het volgende recept doet me ook heel erg aan vroeger denken. Op een regenachtige dag met de hele familie koekjes uitsteken en bakken, van die gezellige middagen waren dat altijd. Wie houdt er nou niet van koekjes bakken? Ik ben er in ieder geval dol op!
2012-12-21 14.34.10
Wat heb je nodig?
Ik heb dit recept gehaald uit een van de mooiste bakboeken die ik thuis heb, Cake chic van Peggy Porschen. Het is goed voor ongeveer 60 kleinere koekjes. Het hangt een beetje af van de vormpjes die je gebruikt.  Je kan er ook 25 iets grotere koekjes mee bakken.

  • 200 g boter ( op kamer temperatuur)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 400 g bloem + extra voor bestuiven

Bereiding
Daar gaan we dan! Klop met een mixer met deeghaken de zachte boter met de suiker goed door elkaar. Daarna kan je het ei er doorheen mixen. Voeg de bloem toe en klop het geheel op een lage snelheid. Het moet een deeg vormen. Vorm daarna het deeg tot een bal. Omwikkel deze met plasticfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. En dan kun je nu aan de slag! Volgens mij weet iedereen wel hoe je koekjes uit moet steken, maar toch: strooi wat bloem over een tafel of aanrechtblad. Pak een deel van het deeg en rol dat uit met een deegroller. Een tip zodat de deegroller niet vast plakt is hem een beetje insmeren met bloem. Rol hem ongeveer 3 tot 5 mm dik. Dan kun je ze uitsteken. Leg de uitgestoken vormpjes op een bakplaat met bakpapier, niet te dicht tegen elkaar aan. Bak ze ongeveer 10 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. Ik had voor mijn 60 koekjes het in 3 keer gebakken, in plaats van allemaal te gelijk.

2012-12-22 21.11.54

Tips:
Voor andere smaken koekjes kun je bijvoorbeeld vanille merg, citroen/sinaasappel rasp of cacao toevoegen aan het boter en suiker mengsel.

koekjes-2

Wat ik zelf heel erg leuk vind is het versieren van de koekjes. Je kan hier kant en klare versiersels voor gebruiken of gebruik maken van glazuur. Roer daarvoor poedersuiker met een beetje water tot een goed papje. Leuke kleurtjes kan je krijgen door er kleurstof aan toe te voegen. Maak het niet te dun. Nou kun je lekker gaan kliederen. Het geeft wel een heel mooi resultaat aan de lekkere koekjes!

koekjes-1

Voor de kersthangers koekjes die ik gemaakt heb maak je voordat je de koekjes in de oven stopt er een gat in. Ik deed dit door er een rietje in te prikken. Zorg dat het gaatje groot genoeg is zodat er een lintje door heen kan. Nu kan je ze leuk in de kerstboom hangen!

IMG_2478

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *