Een tijdje terug vroeg een tante van mij of ik al een paastaart bedacht had. Nee, dat heb ik nog niet. Ik kan natuurlijk niet aankomen met het zelfde idee als vorig jaar. Toch begon ik met denken wat ik dit jaar voor lekkers zal maken met Pasen. Toen ik me ineens bedacht, een heerlijk brood voor bij het paasontbijt is natuurlijk zalig. Ik ben ook een echt een persoon die zich dagen van te voren, of zelfs weken, al verheugd op feestdagen. Dus ook vandaag had ik voor mijn ouders en zusje een klein “paasontbijtje” gemaakt. Ik had het lekker gezellig gemaakt met natuurlijke echte chocolade eitjes en gekookte eieren. Maar het beste wat op tafel stond was dit kaneel brood! Ook wel Zimtschnecken-Kuchen genoemd.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
- 225 gram melk
- 65 gram boter
- 325 gram bloem
- 100 gram volkoren/spelt bloem (eventueel ook te vervangen door 100 gram gewone bloem)
- 70 gram suiker + 1 theelepel
- Snuf zout
- Snuf kaneel/ nootmuskaat/ kruidnagel/ gemberpoeder
- 20 gram verse gist
- 1 ei
Voor ertussen
- 70 gram boter
- 60 gram suiker (eventueel meer voor echte zoetekauwen)
- 3 theelepels kaneel (kan ook meer)
- Snufje zout
Verder nog
- boter voor invetten
- bloem voor het uitrollen
- 1 ei
- 1 eetlepel bruine suiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 30 graden, 30 graden ja! Verwarm nu in een klein pannetje de melk samen met de boter. Zorg ervoor dat de boter smelt, maar de melk niet gaat koken. Laat dit afkoelen op lichaamstemperatuur. Doe in een meng kom de beide soorten bloem, suiker, zout en kruiden.
Doe in een klein kommetje de verse gist samen met één theelepel suiker. Roer dit net zo lang door zodat het vloeibaar wordt. Giet dit bij de droge ingrediënten samen met het ei en het melkmengsel. Mix het met deeghaken totdat zich een bol vormt. Vet een vorm in met wat olie die in de oven kan. Leg hier het deeg in. Sluit af met huishoudsfolie en zet hem voor 30 minuten in de voorverwarmde oven, de oven mag nu uitgedraaid worden.
Terwijl het deeg in de oven staat te rijzen maken we het botermengsel voor ertussen. Hiervoor doe je de boter in een kommetje, laat hem in ongeveer 10 seconde zacht worden in de magnetron, probeer hem niet te laten smelten. Voeg hier de suiker, kaneel en zout aan toe, roer het net zo lang door met een lepel tot dat alles goed vermengt is. Vet ook alvast met boter een bakblik van ongeveer 24 cm in.
Nu is het tijd om het deeg uit te rollen. Strooi hiervoor wat bloem op het aanrecht/tafel. Rol een vierkant van ongeveer 35×25 cm. Smeer hier het botermengsel over uit. Snij in 7 lappen, deze rol je vervolgens op en leg je in de bakvorm, net niet tegen elkaar aan. Leg een vochtige theedoek eroverheen en laat het een nacht verder rijzen op een koudere plek, kelder of koelkast.
De volgende ochtend weer in de oven op 30 graden warm laten worden en verder rijzen voor ongeveer 30 minuutjes. Daarna uit de oven halen, en de oven verder op 200 graden voorverwarmen. Besmeer het brood met een opgeklopt ei. Strooi hier een eetlepel bruine suiker over. Verder bakken in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Nou kun je gaan beginnen aan een heerlijk paasontbijtje.
Wow wat super leuk! Dit gaan we zeker proberen. Laat de Paasdagen maar komen 🙂
Vooral doen ja! Is echt de moeite waard! 🙂
Ik denk dat appel er door ook heerlijk zal smaken
Dat hadden we ook bedacht toen we hem aan het oppeuzelen waren, of kleine stukjes noten zoals amandelen en hazelnoten lijken me ook heerlijk! Misschien ga ik die combi ook wel eens proberen ja 🙂
Hij is prachtig geworden! En vast ook heel lekker 🙂
Dankjewel! hij was inderdaad écht lekkerrrrr!!
Leuk dat je mijn post hebt geliket! Thanks! Dit brood ziet er ook errug lekker uit 🙂
Graag gedaan hoor! Jij bedankt voor je leuke reactie 🙂
O heerlijk kaneelbrood! Ik heb het nog maar een keer gemaakt. Tijd voor verandering 🙂
Is inderdaad super lekker! Had hem zelf ook nog een keer gemaakt deze Pasen. Volgende keer is zoiets proberen met noten en appel.
Dit kaneelbrood staat ook op mijn blog, verslavend lekker vind je niet? Je hebt een leuke blog!
Hij is gewoon te lekker voor woorden! Daar zou ik iedere dag wel mee willen ontbijten!!
leuke blog NoNo, veel lekkers en erg verzorgd!
Heb zelf ook al eens kaneelbrood uitgeprobeerd, maar wel op een andere manier : http://latoilleciree.com/2014/10/26/kaneelbrood/
Veel smakelijk succes verder!
Aah dankjewel! Dit vind ik erg leuk om te horen!! Ik doe er erg mijn best voor. Ik zal maar snel eens kijken naar jou kaneelbrood! Dankjewel voor je reactie!!