14 Februari, de dag van de liefde! Ook dit jaar staat deze dag weer in het teken van rozen en hartjes. Voor mij dit jaar geen prins op het witte paard, dus bedacht ik om mijn liefde met andere singels te delen! Ik had begin deze week bedacht om iets lekkers te bakken voor Valentijnsdag. Liefde gaat tenslotte door de maag! En hoe kan dat nou beter dan met chocolade, hartjes koekjes?
Helemaal in thema liep ik dus vandaag met een mandje met maar liefs 80 koekjes rond in de school. Deze verkocht ik voor een klein prijsje zodat ik zelf nog een mooi bedragje over hielt. Sommige mensen bleven maar kopen, omdat zij ze zo lekker vonden dat ze alleen maar meer er van wouden! Andere mensen vroegen zelfs het recept, omdat zij ze onweerstaanbaar vonden! Dus bij deze; het recept voor onweerstaanbaar lekkere chocolade koekjes!
Wat heb je nodig? (ongeveer 80 koekjes)
- 275 gram bloem (+extra)
- 60 gram cacaopoeder (+extra)
- 225 gram boter
- 225 gram suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract
- Candy melts/ glazuur/ chocolade (Ik gebruikte roze candy melts)
Bereiding:
Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn als je begint, want harde boter mixen gaat niet zo makkelijk! Ik spreek uit ervaring… Maar beginnen doen we dus door de boter samen met de suiker te mixen. Doe dit ongeveer 2 minuten lang, op de hoogste snelheid, zodat alles goed vermengd is. Vergeet niet met deeghaken te werken.
Mix er vervolgens het ei en het vanille extract bij. Weer alles goed vermengen. Doe nou in een aparte kom de cacaopoeder en bloem, roer het een beetje door elkaar. Nu kun je dit mengseltje langzaam bij je andere mengsel toevoegen. Er moet zich een soort “bal” vormen. Wanneer een goed deeg ontstaan is, pak je hem in met plasticfolie en leg je hem voor een halfuurtje in de koelkast.
Verwarm nu de oven voor op 175 graden. Leg alvast een bakplaat klaar met bakpapier. We kunnen nu de koekjes gaan uitrollen! Normaal doe je dit met bloem, maar dat zie je op de koekjes zitten, dus vorm nu een mengseltje van cacaopoeder met bloem. Bestrooi hiermee iedere keer je tafel en deegroller. Rol nu het deeg uit, ik gebruikte iedere keer 1/5e deel. Steek met een vormpje de koekjes uit. Hartjes waren natuurlijk helemaal Valentijn! Leg ze op de bakplaat en bak ze voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Laat ze afkoelen op een roostertje.
Nu kun je ze gaan versieren hoe je ze wilt! Ik zelf gebruikte candy melts, wat erg lekker is! Maar met poedersuiker en een paar druppeltjes water (+kleurstof) kun je ook een heerlijk glazuur maken. Of je smelt een reep chocolade voor een extra chocolade shock. Strooi er wat spikkels overheen voor een extra leuk resultaat! Ook al ben je misschien alleen op deze Valentijnsdag, koekjes maken iedereen gelukkig!
Ze zien er super uit! Ik zal eens bedenken of ik een suikervrije variant kan bedenken 🙂
Oeeh dat is een goeie! Als je ze lekker suikervrij hebt weten te maken, ga ik ze zeker proberen!
Hoi! Ik heb een raar experiment uitgevoerd met jouw koekjes! Ik heb nl de suiker, het bloem én de boter vervangen en het ei weggelaten, waardoor het per ongeluk vegan koekjes werden. De smaak (avocado ipv boter) en vooral de structuur (zacht) waren even wennen, al keurden mijn collega’s de koekjes meteen goed. Ik ga ze zeker nog een keer maken in deze experimentele vorm, alleen dan met speculaaskruiden. Dank voor het delen van het recept!
Dat klinkt erg spannend Annemiek ga het vast een keer proberen
Daar ben ik ook heel heel heeel erg benieuwd naar! Een gezondere vervanging moet haast wel heerlijk zijn!
Hoi hoi, het is een heel merkwaardig recept geworden 😉 Volgende week volgt de verbeterde versie. Voor nu: http://eethetbeter.nl/recept-choco-avocadokoekjes/ Groetjes, Annemieke
Lijkt me een heerlijk recept waar ik iedereen hier in huis blij mee kan maken en niet alleen op valentijnsdag.
Dat is het inderdaad echt! Ik denk dat ik ze zelf ook nog regelmatig ga bakken! Ik mis ze alweer…